okategoriserat

En gammal hederlig blogglista

En gammal hederlig blogglista av en gammal hederlig bloggare, nämligen Underbaraclara! En av de två bloggar jag läser regelbundet. (Den andra är Sandra Beijer.) Jag skulle vilja skriva mera, men för tillfället finns det inte tid eller ork. Jag sitter för mycket framför datorn redan som det är, med jobb i överkant, och efter arbetsdagens slut känns hjärnan friterad. Till och med nu snor jag åt mig bloggtid som jag vet att jag i något skede måste arbeta ikapp – men å andra sidan kommer en del jobb för sent, och då kan det inte förväntas att jag ska jobba ikapp den ursprungliga tidtabellen heller. I slutändan ordnar sig det mesta.

Vad köpte du senast?

Fastlagsbullar från Aroma. De hade salta, knapriga nötter ovanpå grädden, hemlagad mandelmassa och rejäl bulle. 4/5 slickepottar.

20230221_165138

Hur lång är du?

175 centimeter. Kanske 176. Vem minns ens när jag mätte mig sist.

Vad gillar du mest med dig själv?

Att jag sällan bryr mig om vad andra (okända) tänker om mig. Ingen änslighet kring mitt varande och agerande, att ta min rättmätiga plats. Det är skönt att kunna leva i världen med en säkerhet i och på sig själv.

Vad gillar du minst med dig själv?

Jag tänker här ”gillar minst” som ”skapar mest svårigheter”, och där säger jag mitt psykes depressiva och katastroftänkande tendenser. Det vore skönt att ta livet lite mer med en klackspark, men jag är nu bara inte funtad på det viset.

Ja, och alla mina måndagsexemplar till diverse kroppsdelar då. Emellanåt har jag sån leidon på att ha ont. Jag kunde bra klara mig utan att kroppsdelar blir inflammerade, är känsliga, eller har ”anatomiska variationer”, som en specialläkare sa.

En person du saknar

Moffa. Jag drömmer ofta om honom och kan ännu komma på mig själv med att vilja berätta något eller fråga något av honom, innan jag kommer på att det inte längre går. Snålt är vad det är!

119157869_3176855475758895_7658333069770688645_n

Här firar moffa sin 87-årsdag med skumpa, bakelser och kaffe på villaverandan.

Är du romantisk?

Ganska så, faktiskt! Jag är väldigt förtjust i många saker med klassiska romantiska konnotationer: blombuketter, bjuda ut någon på restaurang eller kafé, gå på museidejter, skriva kärleksbrev och med allehanda gester visa uppskattning. Det här har alltid varit närvarande i mitt liv, så det är inget jag förknippar med romantisk kärlek per se, utan det går lika bra att vara romantisk i vänskapsrelationer.

Har du söndagsångest?

Sedan jag blev frilansare och på allvar bestämde mig för att hålla mina helger lediga – nej, inte särskilt. Inte är nu tanken på måndagar alltid kul, men mer ofta än inte känns en ny vecka som något positivt.

Vilka städer har du bott i?

Vasa och Åbo. Innan jag dör hoppas jag att Oxford, London eller någon annan stor engelsk stad finns på den korta listan.

img-20211106-wa0036-1

1907432_618420991602369_8161364849190513902_n

Två olika klocktorn, två olika städer.

Lyssnar du på poddar? Vilka?

Jag lyssnar regelbundet på en enda podd: Spöktimmen. Medan En underbar pod ännu sändes lyssnade jag på den också. Jag har aldrig riktigt fastnat för poddformatet, på samma sätt som jag inte är förtjust i vare sig e-böcker eller ljudböcker. Mer sällan än inte tar jag mina promenader utan hörlurar, och har jag de i öronen kan det bra vara för att tala i telefon med någon.

Låt på hjärnan just nu

Jag har omväxlande nynnat på Då som nu för alltid av Kent och Painted by numbers av The Sounds de senaste dagarna.

Är du en ringare eller smsare?

Skickar meddelanden i en handfull chattar dagligen, för det är tidens melodi. Men jag har också några släktingar (syster, mamma, pappa, mommo) som jag ringer regelbundet, och två, tre vänner som jag kan dra av timslånga telefonsamtal med.

När går du och lägger dig?

Mellan halv tio och halv elva. Jag behöver mycket sömn och min sambo har svintidig väckning.

Vad är det modigaste du gjort?

Flytta till Åbo för att studera är kanske det modigaste jag har gjort. Jag var så liten och hemkär och okunnig.

Har du någon gång åkt ambulans?

Nej.

Har du haft urinvägsinfektion någon gång?

Nej, tacksamt nog. Sysslar mest med andra krämpor. Se ”Vad gillar du minst med dig själv?”

Vilken är den lökigaste quoten du vet?

VÄLJ GLÄDJE. Det gör mig aktivt arg. Men det går också att dra det 180 grader och #väljmisär, och sedan drar man det 180 grader igen och är tillbaka i #väljglädje, fast ironiskt. Då är det ju riktigt roligt.

Hur många kuddar sover du med?

En. Förstår aldrig folk som har fler. Vad gör de med dem?

Äter du några vitaminer eller kosttillskott?

D-vitaminer från oktober till maj, ungefär. I veckan ska jag ringa hvc för att fråga om jag behöver järntabletter.

Vad läste du för språk i gymnasiet? Vilka språk kan du?

I högstadiet hade jag tyska som tillval, så i gymnasiet läste jag hela en kurs tyska innan jag insåg att det fanns roligare saker att göra. Engelska och finska var ju obligatoriskt, och modersmål förstås. Så jag kan engelska, finska och svenska så att jag klarar mig i princip i alla situationer, och kan knaggla mig fram med norska, danska och teckenspråk.

Hav eller pool?

Jag var rätt vuxen när jag insåg att jag ju inte tycker om att simma. Inte längre, i alla fall. Som barn var jag gladeligen i både hav och pool när tillfälle gavs, men nu tycker jag mest det är kallt och inte ger så mycket. Fast havet efter bastu, eller ett svalkande dopp en riktigt svettig sommardag, kan ju nog vara väldans trevligt.

20200616_170506

Tycker du det är värt att lägga mycket pengar på fina smycken?

Nä, verkligen inte. I så fall tycker jag det är värt att gräva i sina äldre släktingars smyckesskrin efter smycken som de inte längre använder och som kan få se dagens ljus igen.

Kan du busvissla?

Jag var tvungen att prova om jag ännu kan det: Jo.

Vad har du för ringsignal på telefonen?

Någon lagom intetsägande standardsignal som inte gör mig irriterad eller stressad.

Har du körkort?

Jodå, det är svårt att vara österbottning utan körkort. Jag var ändå inte väldigt angelägen, utan åkte mopo fram tills jag var närmare nitton – ja, och långt efter att jag var nitton också, för den delen.

Är du religös?

Nä. Jag brukar kalla mig vanekristen eller kulturkristen om jag prompt måste definiera mig.

Har du någon tatuering? Vill du göra någon tatuering?

Ogaddad och lär väl så förbli.

Go to-mat som alltid är gott

Spagetti! Spagetti med smör, spagetti med salvia, spagetti med köttbullar, spagetti med ostsås, ljummen eller kall spagetti direkt ur kastrullen …

Hur ofta tvättar du håret?

Det här kan ju inte vara en intressant fråga för en enda att läsa svaret på? Jag blir uttråkad av mig själv bara av att ens tänka på det.

Har du bra självförtroende? 

Det har jag! Jag vet vad jag kan (och vad jag inte kan). Mitt motto är ofta: ”Hur svårt kan det vara?” (Sen gör jag ju sällan saken i fråga ändå. Och om jag måste göra saken: ”Det finns säkert en video om det på Youtube!”)

Har du något klädesplagg som du använt i flera år och aldrig blir trött på?

Många! Min röda basker, min blåa kappa, min buteljgröna kortkjol, mina svarta läderkängor, min småblommiga klänning …

Vad köper man för blommor till dig?

Inhemska tulpaner när det är säsong. Eller så plockar man en sommarbukett av allt vackert som finns. Pioner och midsommarrosor får mig särskilt på fall. Fast jag blir alltid glad av alla slags blommor.

20230215_110450

Hur uppvaktar man dig?

Man lagar mat åt mig, är lyhörd för mina känslor och uppmuntrar mig och låter mig hållas med sådant jag är intresserad av (poesi, kostymdraman, litteratur, skogspromenader, skrivande) även om man själv inte tycker det är så hoppsan hejsan.

Vad blir du glad av få höra att du är?

Jag blir alltid glad när någon börjar med: ”Sandra, du som är bra på det här med språk …”

Vad händer i helgen?

Det blir lite workshop, tid med familjen och en promenad i SKOGEN.

Vad bävar du inför?

En liten liten bävan inför den kommande jobbvåren, som verkar bli av den lite lite för fullproppade sorten. En stor bävan inför klimatets kollaps, men jag försöker att inte tänka alltför mycket på det. Se ”Vad gillar du minst med dig själv?”

Vad var det senaste du skrev i Word?

Ett mejlutkast som sedan blev till ett telfonsamtal, för mejlet blev så långt och krångligt och ärendet lättare att ta muntligt.

Sommar, höst, vinter eller vår – vilken tid på året föredrar du?

SOMMAR herregud. Värmen, ljuset, villalivet, ledigheten, familjen, kaffestunderna på verandan …

20210711_183023

IMG-20200708-WA0005

20210708_113506

Nu fick jag akut sommarlängtan.

Är du blyg?

Nä, och det har jag nog aldrig varit. Osocial och introvert kan jag vara, men jag kan också alltid rycka upp mig utan desto större svårigheter om det verkligen behövs.

Vad skulle du som tolvåring tycka om ditt yrke?

Tolvåringen skulle tycka det var roligt att jag fick läsa så mycket i jobbet, fast inte alls förstå hur det ibland är roligare för omväxlings skull att läsa läroböcker än romaner.

Annons

2 kommentarer på “En gammal hederlig blogglista

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s