dagbok · skönlitterärt

Postapril

Det är inte längre april, och jag skriver inte längre dikter varje dag. Åh, varje år hoppas jag på att komma in i det där diktruset som jag tycker mig minnas från de tidiga NaPoWriMo-åren, då jag levde och andades och tänkte poesi i en hel månad. Fast säkerligen hade jag oinspirerade dagar då också, säkert kämpade jag då också med att få ihop en dikt om dagen, säkert blev det också då haikun halv tolv om natten. Och framför allt var min livssituation helt annorlunda: jag bodde ensam i Åbo, studerade, hade tid att förfoga på ett annat sätt och framför allt en annan syn på världen och vardagen. Låt det vara osagt om det var bättre eller sämre då.

Minst 30 dikter på 30 dagar blev det hur som helst. (Mer noggrant räknat 31 dikter, vara en av dem i två olika versioner.) Så jag är, i slutändan, ändå nöjd, även om jag inte i detta skede kan peka ut om någon av dem var något verkligt extra. Men sådant uppdagas först ofta en tid senare. Och liksom april själv, kommer NaPoWriMo komma igen, och det tar jag till mig när jag känner att jag inte gått in i detta års lyriska månad såsom jag hade hoppats. Det finns något fint och tröstande i allt sådant som kommer tillbaka, helt oavhängigt vårt agerande. Lyriska månader, högtider, månfaser, snödroppar. Jag har lekt lite med tanken och diskuterat att ta en till månad detta år till diktskrivande – förslagsvis november, både för att det då är National Novel Writing Month och för att dikter i november säkerligen skulle bli helt annorlunda jämfört med dikter i april. Större motsatsmånader finns väl knappt. Vi får se hur det blir.

Och tusen tusen tack, alla ni som har läst, gillat och kommenterat! Jag gick nyss tillbaka och läste varje diktkommentar den senaste månaden. De är som perfekt mjukt lösgodis, blanka spelkulor i jackfickan, ord som får mig att blunda mot solen. Jag uppskattar och värderar så högt att ni tar er tid att inte bara läsa, utan också berätta om er läsning. Det är allt en poet kan hoppas på. Guld är det. GULD.

Nu ska jag gå och hänga lakan på tork, ute i solen och vinden. Jag lämnar er med en hittills opublicerad dikt, skriven dag 28:

Blunda

Det tar tid att vänja sig
vid att sova bredvid en annan
någon annans axlar händer höfter
kalla fötter

okända linjer som skymtar
mörkrets motljuskonturer

det blir varmt att andas in
en annans luft
det blir kallt mitt i natten
när den andra rullat
in i täcket
in mot väggen

det krävs tid tid tid
att synkronisera andningar och svängningar
du kommer vakna
länge
varje gång den andra
vänder sig i sömnen

blunda
blickstilla

långt ut mot kanten
utan modet
att knuffa tillbaka den andra
för det är ännu så nytt

du vet inte hur man gör
vet inte vad som gäller

”väcker mig när som helst”
säger den andra
du nickar och vet
att du aldrig kommer göra det

handen tung under kudden
utan att komma loss

att sova med någon annan
är länge
att inte sova särskilt mycket alls

2 reaktioner till “Postapril

  1. Jag har så länge tänkt skriva en kommentar på det här inlägget, men alltid kommit av mig eller avbrutits av något. Men jag tycker så om din dikt och minns hur svårt det var när jag började samsova med honom som jag senare gifte mig med. Åh så varm hans lägenhet var, åh så obekväm hans säng var, åh så han drog täcket av mig. Det tog tid och det tog lång tid, men lycka är nog att få samsova med någon.

    Och grattis till de 31 dikterna, väl kämpat!

  2. Tack för din kommentar! Jag tycker om att få vakna med den jag är tillsammans med, och då måste man liksom ta samsovandet på köpet. Det går bättre nu, men som du säger och som jag skriver: det tar tid tid tid. I vårt nästa hem ska vi ha en ordentligt dubbelsäng.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s