skönlitterärt

Smugglare

Villaavslutning är varje smugglares bästa högtid. Ingen lägger märke till ytterligare en båt i viken, ännu ett par facklor på stranden. Om ett sådant behövs, hör ingen ett skott bland alla fyrverkerismällar. Det luktar redan av krut och rök.

Fast denna kväll går allt som planerat. Varorna ligger väl inpackade på båtbottnen och ingen har kommit till skada. Varje länk i kedjan fungerar precis som den ska, alla känner till och kan sin specifika uppgift. Den första och den tredje länken vet inte av varandra, utan känner enbart den andra länken.

Det är nästan fullmåne, men låga moln på horisonten dämpar lägligt nog det mesta av ljuset. Ovanför är det stjärnklart och fullkomligt vindstilla. Båten glider lugnt och jämnt, endast små knyckar och svaga plask när årorna bryter vattenytan där stjärnorna och enstaka fyrverkerier speglas. Ingen lanterna syns på sjön, laglydigt folk håller sig hemma. Det är lätt att navigera: aktern precis mitt emellan de två lägsta stjärnorna i Karlavagnen, fören med sikte på de två marschaller som tänts vid bryggan, lika oskyldiga som alla andra marschaller och eldar längs strandlinjen. Längre ut på udden hörs skratt och musik, där brinner ett stort bål precis vid vattenbrynet. Smugglarna ler mot varandra när de lägger upp årorna, förtöjer båten i skydd av vassen. Ännu en lyckad natt. De bryr sig inte om att släcka marschallerna.

En kommentar på “Smugglare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s