dagbok · skönlitterärt

Lite om läsning

Jag tänkte att vi ska prata lite om läsning, om läsning i allmänhet och om läsning under dessa undantagstider i synnerhet. Hur ser din läsning ut för tillfället? Är det något verk du vill berätta om? Kommentarsfältet är öppet!

Under maj månad har jag hittills läst fyra verk.

1. Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn, en gammal favorit som jag har i bokhyllan. Den är en litterär fantasi om Karin Boyes liv i Berlin.

20200429_160904

2. The Causal Vacancy av JK Rowling, en o, så välskriven historia om ett dödsfall och vilka oanade följder det får i en engelsk småstad. Rowling är en superb skribent, som vi ju redan vet från Harry Potter-serien, och det är ett sant nöje att få läsa något realistiskt av henne också.

Eftersom biblioteken var helt stängda fram till andra veckan i maj fick jag hålla till godo med böcker jag har i min bokhylla (och därmed har läst minst en gång förut, gällande de ovanstående har jag läst dem minst två gånger förut). Läser du om böcker, eller är det bara en gång som gäller?

3. tecknar snö av Lina Bonde, en nyutkommen diktsamling som är dedikerad ”till alla med traktorer / till alla queers och homos”. Denna hade jag lånat från biblioteket.

4. En annorlunda allians av Julia Quinn, en historisk romance-roman som jag skrev om lite tidigare, och som beskrivs som ”Jane Austen möter Bridget Jones”. Den fick mig att minnas varför jag vanligen inte läser romance, hah.

Månadens läsning så här långt känns väldigt representativ för min läsning denna undantagstid. Jag hade lånat en isländsk samtidsroman skriven av en prisbelönt författare, som jag läst en bok av tidigare i år och gillat. Men nä, det gick inte. Jag märker hur jag inte orkar med ”svår” och tung litteratur när världen ser ut som den gör – jag behöver något med ytterst lite motstånd, en bladvändare att sluka. Gå över där tröskeln om inte är som lägst, så i alla fall noterbart låg. Bara läsglädje, ingen prestation.

Det enda jag kunde tänka på vad den engelska deckaren Huset vid sjön av Kate Morton som jag reserverat från bibban. Ett försvunnet barn, ett övergivet hus, ett olöst mysterium … Och jag blev inte besviken. Den är precis så lockande och sugande som jag hade tänkt, välskriven i all sin genreklyschighet. Inget motstånd, men mycket och rättframt underhållande. Jag läser till frukost, till lunch, och om kvällarna de nätter jag sover ensam.

IMG-20180419-WA0000

Som ni vet så störtdök min läsning förra året då jag började dejta någon. Det var med råge mitt sämsta läsår någonsin som vuxen. Inte kommer det här året heller gå till historien som det läsmesta, men jag har ställt om mina läsförväntningar för att motsvara verkligheten. Då slipper jag bli besviken. Istället för de tidigare årens målsättning med 52 böcker i året – 1 bok i veckan – har jag gått ner till målsättningen 30 böcker detta år. Det betyder 2,5 böcker i månaden, eller 0,57 böcker i veckan. Det känns ganska lagom, och så här långt är jag i takt och till och med lite på den bättre sidan: jag håller på med min 15:e bok detta år.

En sista sak som jag har tänkt på: när folk säger att de inte har tid att läsa, att de skulle vilja läsa mera men inte hinner, så tänker jag att de närmar sig litteraturen från fel håll. Jag tror det är romanens ohotade ställning som Litteraturens Nummer Ett (vilket också är så spännande, eftersom romanen som genre är ett relativt nymodigt litteraturpåfund – under största delen av det skönlitterärt skrivna ordets historia är det poesi som är det självklara) som spökar. Istället för hundrasidiga romaner, läs noveller! Eller ännu bättre, läs poesi! En dikt är sällan lång, du kan läsa en dikt varje gång du sitter på toaletten eller en dikt varje kväll innan läggdags, och snart har du läst en hel diktsamling. Du behöver inte ens förstå det du läser. Kanske kontroversiellt, men jag tror faktiskt det. Man behöver inte förstå poesi. Man behöver läsa den, känna den och uppleva den. Inget rätt eller fel. Behövs inga analyser, om man inte vill det. Den ena viktiga frågan att ställa sig är: ”Vad ger denna dikt mig?” Kanske en bild i huvudet. Kanske en känsla av lugn. Kanske irritation. Kanske inget. Allt är lika rätt och befogat.

20181228_121640

Jag bjuder på en dikt. Det är från dag 3 i årets NaPoWriMo, som jag aldrig publicerade (men nu gör jag det). Läs den, och ställ dig frågan: ”Var ger denna dikt mig?” Och skriv väldigt gärna ditt svar i kommentarsfältet! Om det så bara är: ”Denna dikt gav mig en kort stunds slöseri av tid.” Det är också något.

 

Skogar

När han stryker mig över håret
och jag blundar
är allt skogar

skogar

tallar klipphällar
vitmossa lingonris

och jag viskar

att allt

är

skogar

8 reaktioner till “Lite om läsning

 1. Allt är solstrålande hav mot grå eviga klippor var min första tanke när jag läste din dikt om skogen. Så fint uttryckt om hur en människa kan ha en så lugnande inverkan på en.

  Gällande böckerna, är så svag för Karin Boyes I rörelse, varifrån titeln väl är hämtad. Fick den som studentgåva (dikten) på ett enkelt utprintat papper den är mig så kär. Vad tyckte du om boken om Karin Boye? Har inte läst så mycket om henne, så det skulle vara intressant att läsa. En bok jag däremot ska läsa snart är en bok om Helene Schjerfbeck, också det en stark kvinna. Få se vad jag tycker om den.

  Jag har läsrekord denna månad. 12 böcker. 12! Men jag läser också snabbt och Factfulness som finns med på listan hade jag börjat med redan tidigare. Men ändå. 12! När har jag hunnit läsa såhär mycket senast?

  1. 12 böcker på en månad? Milda makter, vilken läsfart. Jag som tycker att jag läser snabbt, haha!

   Tack för att du delade med dig av din upplevelse av dikten <3

   "I rörelse" är ju ljuvlig, och jag rekommenderar varmt "Den bästa dagen är en dag av törst"! Det är ju inte en biografisk skildring av Karin Boyes liv, men tar avstamp från verkliga händelser och fiktionaliserar hur det kunde ha varit. Jag tycker det är en välskriven och insiktsfull bok, plus att jag tycker om att röra mig i 1930-talets Berlin.

   1. Jag vet, det är helt sjukt. Jag undrar när det hänt senast, det är nog år och dagar sedan? Blev nästan litet mätt på läsning efter det märker jag, så har hållit paus nu i någon vecka, men nu börjar suget komma tillbaka :)

    Bra, då är det en till bok på läslistan :) Har ett stort antal böcker att läsa nu efter vår flytt. Försöker gå igenom en del och se vad vi ska ha kvar, för jestas så mycket saker man samlat på sig under årens lopp. Också böcker. Mitt mål är att ha kvar böcker som jag vill läsa om och om igen, alternativt de jag kan läsa igen och lära mig något av. Hårda bud!

 2. I’m working out of town on a building site reading a book of poetry by Patricia Lockwood called Motherland Fatherland Homelandsexuals, mainly because it doesn’t mention building sites haha. Although actually, now i say that, there would be room for a poem on the perehdytys we have to do on every new job, and those ten minute conversations where the men speak in a way that confirms their expertise, reliability and heteronormal worldview. It’s an interesting thing to observe and she would probably write about it brilliantly. Greetings from Jyväskylä!

  1. Hello back to Jyväskylä! Reading poems because they do not mention building sites is a great reason to read poems :D Although I’m sure from what you tell that there would be a lot to write about building sites as well … I haven’t written about building sites per se, but once I wrote a poem about making concrete: https://ileea.wordpress.com/2015/04/11/aprillyrik-dag-11-betongtillverkning/ (The Google translation is, if not great, at least adequate.)

   1. I think i would need some distance from the construction industry to be able to write about it. Also concrete, as I have been staring at what feels like an eternal grey curtain of concrete wrapping itself around me as i paint it, fix it, and indeed make the stuff. You have managed to bring it alive again in that poem, which is no small feat.

    I would say that

    Se till att transportera
    betongen i en roterande behållare
    så den inte stelnar

    is very good advice for life in general.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s