dagbok

Glada vappen och första maj!

WhatsApp Image 2019-04-30 at 18.26.54

Glad vappen och första maj! Här är jag på väg från Topelius mösspåläggning och Pedavoces trappsång. Jag försöker fortfarande reda ut precis hur man firar valborg här i Vasa. I Åbo som studerande var firandet givet: lyssna på när Brahe Djäknar sjöng in våren på Vårdberget, vänta på ”Studenter! Våren är här! Mössorna på!” och sedan hem till någon för att äta och dricka gott. Dagen efter, på första maj, var det picknick på samma berg. (Om vädret var alldeles för ruggigt gick det bra att ha picknick på valfritt lägenhetsgolv också.)

I år drömde jag om en valborg med rött läppstift, skumpa och gott sällskap – och precis det fick jag.

20190501_124108

Eftersom jag aldrig hade en studenthalare har min studentmössa, på något vis och utan att jag planerat det, blivit min studenthalare, där jag samlar på mig märken och pinsar. Mössan är en Fredriksom i storlek 57, med Vasa nations färger i fodret. När jag skulle köpa mössan ville jag så gärna ha en just Fredrikson, eftersom både min mammas och min pappas studentmössa var en sådan, och till all lycka hittade jag en Fredrikson i (då) rätt storlek (numera är den snäppet för stor!). Instoppad under svettbandet på insidan finns fortfarande en lapp där det står ”Sandra Holmqvist 3CM”, för att rätt mössa skulle hamna till rätt person under studentdimissionen.

Till vänster på den svarta sammetsstrimmeln – ja, jag googlade det ordet – finns majblommor från 2011 och 2018. Jag ska ännu köpa årets majblomma. Uppe på skullen till vänster sitter en turkos pins där det står ”tala gärna svenska med mig” och ”MOLEMPI PAREMPI”. Till höger finns en stor suffragettepins som jag köpt från Historiska museet i Stockholm i samband med lajvet Suffragette!. Den är gjord enligt en verklig förlaga. En annan pins i samma serie, med texten VOTES FOR WOMEN, sitter tillsammans med ett rosa band stadigt på slaget till min mörkblå kappa. Mitt fram på mössan sitter den stora lyran som mössan kom med – som jag aldrig bytte ut till den mindre lyran från Åbo Akademi. Slöseri på pengar, tänkte jag.

Min studentmössa händer till vardags på min tambursmajor, och jag bär den varje valborg och första maj. En vapphelg var vi på turné i Spanien med Florakören, och KJ och jag hade förstås tagit med oss våra mössor för att bära dem på nämnda dagar. Folk hälsade glatt på oss med honnör, ropade marinero efter oss, och frågade oss var vi hade vårt skepp.

Hur ser din eventuella studentmössa ut? Vad har du för relation till den?

8 reaktioner till “Glada vappen och första maj!

 1. Min studentmössa ligger nånstans i en låda, har inte använt den på jättejättelänge här i Sverige. Och min overall/halare slängde jag faktiskt i en flytt när jag kände mig så oerhört klar med studentlivet (typ tio år efter att jag tog examen) men det har jag ångrat många gånger sen dess.

  Pappa målade för övrigt båten med sin.

  1. Målade båten med sin studentmössa …?!?!? :D

   Tror det är rätt många som har sina studentmössor och studenthalare undanstuvade nånstans i en låda eller ett skåp. Efter studietiden finns det väl inte riktigt något tillfälle att använda halaren, tänker jag.

 2. Min studentmössa (jag hade den på huvudet fem minuter i år pga bihåleinflammation) är undanstoppad i en plastpåse i vår hattlåda. Studenthalaren (VARFÖR hade du inte en???) finns undanstoppad i garderoben i en påse. Kanske luktar den bra vid det här laget..? Har inte tittat på den på ett bra tag, men slänga den aldrig! Då ska den ju brännas, inte slängas enligt god kutym. Precis som den inte får tvättas utan man får bara bada med den på, på första maj tror jag? Skönt kallbad!

  1. Jag var inte en särskilt sitzande student av mig, så halaren skulle ändå inte ha prytts av diverse halarmärken och pärlband och blomstergirlanger och allt vad man kunde plocka på sig i festliga sammanhang (vilket jag uppfattade som dess primära syfte: en slags uppvisning i studentikost liv) så det kändes helt enkelt onödigt att sätta ut 40 euro på ett klädesplagg jag egentligen varken ville ha eller behövde. När det var förstamajpicknicksdags klädde jag mig i mina påsiga bondagebyxor – de hade ungefär samma mängd häng och släng på sig som halarbyxben! Visste att man inte får tvätta halaren på annat sätt än att simma med den på under vappen (i Åbo var det ju Aura å som gällde, i Vasa Hovrättsbassängen, i Helsingfors Havis Amanda-bassängen?), men inte att man inte får slänga den utan ska bränna den! Tycker det är roligt med sådana ”regler” kring diverse symboliska plagg :)

   1. Det är helt okej att inte ha en halare :) För mig var det bara en identitet man kunde dra på sig under studietiden och det finns en massa minnen med den. Men jag förstår att den kändes onödig om man inte sitzade :) Själv har jag nog mest köpt märken och liknande, inte alltid plocka på mig så mycket.

 3. Never heard of a student hat, we don’t have that in the Netherlands. Do you know where that tradition comes from? The Netherlands also don’t celebrate the first of May, I don’t know why.

  1. This particular student cap (the base being white cap with the black beak) seems to be a pan-Nordic academic tradition, with its roots in Sweden in the middle of the 19th century. The cap was a symbolic way of showing the common identity as an academic. Nowadays in Finland, the student cap is a symbol of graduating from secondary school (”gymnasium” in Swedish, ”lukio” in Finnish, always difficult with these different schools in differens countries!) and passing the matriculation examination.

   1. Really interesting! I wonder if we never had anything like it, or whether the tradition just withered away. A quick google brought me no results.

    My guess is there must have been something. I know I could spot a student from miles when I was studying, simply because of the way they dressed.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s