dagbok

Halloween

Jag hade planerat att fira Halloween ända sedan min syster skickade oss amerikanskt Halloween-godis tidigare under hösten.

IMG-20181031-WA0016

Det var den första delen av planen: äta godis. Så småningom kom planen att innehålla lite mera, då mamma köpte två pumpor. Del två: äta pumpa. Vi googlade pumparecept. Bestämde oss för en pumpapaj och en pumpasoppa. (Lagade i slutändan pumpa i ugn istället för soppa.) Del tre: dricka rödvin (min idé). Del fyra: se en film (sade sig självt).

Några dagar innan Halloween, natten till söndagen den 28 oktober, lämnade vår mörkpälsade kanin Loke oss för de evigt gröna ängarna. Jag grät hela dagen. Vi begravde Loke nere i gläntan, med de flesta av våra andra kaniner, och jag tände en lykta med ett stort gravljus som jag hängde i ett träd. Lyktan syntes bra från vardagsrumsfönstret.

20180608_164940

Låt mig berätta lite om Loke: Loke var unge till Tove, som var en lika mörk och trasslig (”Tove Trasselsudd”) skrutt som min syster i tiden tog sig an. När vi hade både Loke och Tove var det inte alltid klart vem som var vem. Med den ljusa Helga (”Helga vare ditt namn”), efter Toves frånfälle, blev det naturligtvis lättare att veta vem som var vem. Vad vi dock sällan visste var vilket pronomen vi skulle använda om Loke. Vi trodde först Loke var en hane, men fick vid kastreringstillfället reda på att Loke var en hona, så Loke har haft flytande pronomen sedan dess.

Loke var inte en särdeles människosällskaplig kanin, och blev ofta skrämd när man närmare sig eftersom hon troligen var döv och dessutom såg dåligt, men han kom bra överens med Helga. Om somrarna tyckte Loke om att gräva långa tunnlar, därifrån den sedan dök upp med hela pälsansiktet fullt av jord, till våra stora skratt. När jag skulle stänga in dem för natten, hoppade Loke genast in i buren i ivrig väntan på skålen med torrfoder. På grund av allt fluff var det mer regel än undantag att Loke hade hö i sitt skägg och polisonger, som vippade omkring när hen åt. Loke blev 4½ år.

Nu är jag mest bekymrad över hur Helga ska klara sig alldeles ensam. Kaniner ska helst vara två.

Två dagar innan Halloween, den 29 oktober, var jag på möte hos en vän. På vedspisen i hans kök tronade orimligt många, fina pumpor. Ännu mer orimligt kändes det att han hade odlat dem själv, från frön han hade fått av en annan gemensam vän.

Jag fick två pumpor, en stor och en mycket liten, med mig hem!

IMG-20181029-WA0004

Jag lackade naglarna svarta. Lyssnade på Samhain-musik (Samhain är den wiccanska högtiden som firas 31 oktober). Gröpte ur och karvade en lykta av den lilla pumpan. (Finns det något mera Halloweenigt än pumparester under svartlackade naglar?) Kokade och puréade den stora pumpan. Gladdes och fröjdades.

På själva dagen, den 31 oktober, for jag hem till föräldrarna med min lilla pumpalykta; pumpapuré; nejlika, kanel, muskot, ingefära; ett dyrt och varmt rekommenderat rödvin.

IMG-20181031-WA0017

Vi bakade pumpapaj och Nisse bar, mycket motvilligt, sin (även den från USA hitskickade) Halloweendräkt när vi gick över till grannarna för bus eller godis (där vi stod för godiset: några bitar pumpapaj).

IMG-20181031-WA0015

Vi åt allt godis och drack nästan allt rödvin och åt en duktig del av pajen. Vi tittade på ett avsnitt Den unge kommissarie Morse. På spiselkransen lyste den lilla pumpan och ute i skogen lyste gravljuset.

20181031_212556

Så blev Halloween precis som jag hade föreställt och önskat mig. Nere i sänkan lyste ljuset vid kaninernas gravplats, från söndagens begravning, hela Halloween-natten igenom. På torsdagsmorgonen, den 1 november, hade det slocknat. Jag kände: Förstås. Det är precis som det ska vara.

IMG-20181031-WA0005

Kanin och Pumpa som önskar glad Halloween!

7 reaktioner till “Halloween

  1. Tack, jag är mycket nöjd med min mini-pumpa, med tanke på att det var den första jack-o’-lantern jag har gjort! Och det var verkligen en bra Halloween ^___^ Jag tyckte bäst om candy corn, men det hade vi ätit upp redan innan Halloween … Pop Rocks var också roligt!

   Nisse tyckte inte riktigt om sina kläder :D Men pumpadräkten var varm och bra, då den var fleece, så den kanske kan bli hans vinterkläder? ;)

 1. Beklagar sorgen! Hur gamla brukar kaniner bli? Det är alltid så fruktansvärt ledsamt när djur försvinner 😥

  Åh, vilken fin dräkt Nisse hade. Han såg verkligen ut att uppskatta den 😁

  1. Tack ♥ Kaniner räknas kunna bli allt mellan 6 och 10+ år, lite beroende på ras, så Loke var inte särdeles gammal. (Men hon betedde sig som en gammal kanin, kanske det var dövheten?)

   Nisse godkände dräkten efter lite initialt motstånd, haha! Jag tror inte han tyckte särdeles mycket om den (han tycker överlag inte om att ha på sig kläder), men han bar den ändå värdigt :)

   1. Ah, jag tänkte med att det lät som en tidig bortgång. Men det är ju så individuellt det där, precis som människor kan också djur dö en förtida död. Och jag har också tänkt tanken ibland, inte är ett hundliv alltid heller så långt – vi fick till exempel ta bort en av våra hundar som sjuåring på grund av hans epilepsi. Det värsta beslutet någonsin.

    Haha! Hundar brukar inte vara särdeles stora i kläder :) Men Nisse är ändå såpass liten så jag kan tänka mig att han kan behöva kläder mitt i vintern. Annat är det ju med hundar som har tjock päls, som man ser påklädda när det är tio grader varmt ute. Då känns det nog som att ägaren nog borde tänka till litet.

    1. Ja, man kan ju aldrig veta! Och man vill ju bara sina husdjur det allra bästa. Det var inte heller något som vi kunde ha gjort mycket annorlunda med Loke heller, tror jag. Hon mådde som hon brukade, tills hon en fredag var väldigt apatisk, och vi blev oroliga. Sen verkade hon lite mera sitt vanliga jag på lördagen igen, men på söndagsmorgonen hittade mamma henne död. Hon hade krupit in i sovkoppin i buren, där de i princip aldrig annars befann sig (de tyckte bäst om att sitta uppe på taket på sovkoppin, eller förstås ute i hagen i nåt hörn), så jag tänker att hon kände på sig att det var dags och letade upp ett lugnt och varmt ställe ♥

     Pumpadräkten var faktiskt en riktigt varm historia i fleece, så det kan hända att den får bli hans vinterjacka :D Han har också en fodrad, typ, mantel för de dagar det är riktigt kallt.

  2. Jag har tänkt mycket på en sak en vän sade när vår kanin Tove (Lokes mamma!) hade skuttat vidare, om det ologiska i husdjur: ”Man skaffar en levande varelse och investerar massvis med känslor i den fast man vet att den dör inom några år och att man kommer att bli ledsen.” Nog är det ju lite märkligt, och ändå – inte kan man ju låta bli!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s