Miles to go

Under maj månads varmaste dagar befinner jag mig i huvudstaden på semester. Jag har packat ner en jacka men använder den aldrig, går istället i kort kjol och sjal och solkräm. Under nätterna sover jag sporadiskt, alltid någonstans mellan vakenhet och vila, medan Henry Winter besöker mig i drömmen och trafikljuden letar sig in genom fönstret, som står öppet dygnet runt från måndag eftermiddag till fredag morgon. Det bor dikter i luften och i bokhyllorna.

Jag bor i vanlig ordning hos min vän A, bland böcker och torkade blommor och svartvita fotografier. Det är precis lika poetiskt som det låter. Vi äter rostat bröd och kokta ägg till frukost. En dag åker jag alla kommunala färdmedel som finns: buss, metro, spårvagn, närtåg, och färja. Vi åker till Sveaborg.

32498287_10156475416052716_2278550587991654400_n

Överallt doftar det av lönnarnas honungsblomster, av hägg och hav. Till och med en tågperrong blir romantiskt i försommarkvällens ljus. Det gör inget att jag missar tåget. Det kommer snart ett till. Jag sitter kvar och andas.

Vi flanerar längs med Boulevarden, sitter på kafé, går i bokhandlar och antikvariat. Jag stjäl påskliljor en natt. Vi tittar på teveserier och jag får mitt fangirlhjärta krossat, igen. Vi dricker cava, 2,90 per glas, på en uteservering när vi egentligen skulle ta bussen hem. Det är alltid varmt. Det finns alltid något att läsa, något att titta på, något att tänka på.

Tidigt på morgonen, dagen för hemresan, det har blivit mulet och blåsigt, sitter vi i köket, de stulna påskliljorna torkar i sin vas. Jag förklarar hur jag en gång tyckte det var en bra idé att resa hem på fredag morgon, och direkt vidare till en 30-årsfest. Efter en vecka intensivliv känns det inte som en lika bra idé. You have miles to go before you sleep, parafraserar min vän Robert Frost. Så sant, så sant.

Annonser

7 kommentarer

Under dagbok

7 svar till “Miles to go

 1. ”Det bor dikter i luften och i bokhyllorna.”
  älskar den frasen (även om jag måste säga att hela texten är fylld av mättad stämning och formuleringar som också de vore värda att citera)

 2. Åh, du har rört dig i mina kvarter! Ett försomrigt Helsingfors är så vackert. Ni missade väl inte Pestparken var gamla kyrkan står? I mina ögon är det idealet för hur en kyrka ska se ut, liten, mysig och i trä. Inte heller missade ni väl Annegatans vackra, färggranna gamla hus? De finns också på andra gator, men Annegatan är litet extra i mina ögon.

  Jag måste bara kommentera dina drömmar om Henry Winter, vilket magnifikt sällskap under försommarnätter. Var han lika mörk i dem som i boken?

  • Tänk vad det råkar sig: Vi gick inte i Pestparken denna gång, men åkte nog spårvagn förbi den (den är min favoritpark i Helsingfors), och även om jag inte kommer ihåg färggranna hus specifikt så var det faktiskt på en trottoar på Annegatan som vi drack cava! Mycket trevliga kvarter överlag.

   Henrys besök i mina drömmar var mycket kort – jag minns mest att han stod i en dörröppning – men för första gången någonsin var han faktiskt såsom han beskrivs i boken: mörk och stor, och inte spenslig och ljus som jag hittills alltid har föreställt mig honom (och bloggat om). Mitt undermedvetna har tydligen en klarare bild av honom än vad mitt medvetna har, vilket är en både fascinerande och lite skrämmande tanke, eftersom det ju faktiskt är Henry Winter det handlar om.

   • Åh, då har ni precis varit när var vi bor! Vi bor ett par hundratal meter från Pestparken, närmare än så skriver jag inte här, men du har verkligen varit i våra kvarter :) Som jag för övrigt tycker är bland de finaste i Helsingfors. Nog för att Kronohagen och den vackrare sidan av Skatudden också har sina charmiga ställen. Nästa gång ska ni studera husen på Annegatan, den del som är närmare Kampen, så förstår du vad jag möttes av när jag flyttade hit :)

    Så spännande att du bearbetat en fiktiv person så aktiv, så du plötsligt ser honom i ett annat sken. Jag är imponerad av din hjärna! Mycket spännande och lite freaky eftersom det ju just är Henry Winter :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s