Essäer, Henry, solen

Om någon undrar vart jag försvann så kan jag meddela att det var in i 199 sidor essäsamling som ska språkgranskas innan söndag. ”Hur kommer det sig att det alltid är just i skönaste maj som man måste sitta inomhus hela dagarna och stirra på en skärm?” beklagade jag mig för en vän. För det finns något otrevligt bekant i det här, i en varm lägenhet och solgasset utanför och sida efter sida med text som måste åtgärdas.

Eftersom det inte går att språkgranska långa stunder i sträck, så varvar jag essäläsandet med Donna Tartt (och pannkaka). Jag läser The Secret History för tredje eller fjärde gången. Först nu inser jag att jag föreställt mig huvudpersonerna helt fel. I min värld är Henry spenslig och blond medan Bunny och Francis är mörkhåriga. Det visar sig att Henry är stor, kraftig och mörkhårig, Bunny blond, och Francis – Francis har ”a short, fiery mop of the reddest hair I had evern seen”. Jag försöker ställa om i mitt huvud, tänka mig Henry stor och mörk, Francis som rödhårig, men hela tiden halkar jag tillbaka. Till slut ger jag upp. Henry får vara blond, Francis och Bunny mörkhåriga.

Förr eller senare måste jag ändå ta en paus, byter sönderklippt bandtröja till kjol, scarf runt håret, örhängen (en liten röd sten, en guldstjärna) och tar mig ut. På taket till cykelskjulet ligger en pojke och blundar mot solen. Han har stora hörlurar. Jag vill hälsa på honom, fråga hur det går, men gör det inte.

Jag promenerar in mot stan med en vän istället, det är varmt i lång kappa, leker semester och Rom och sommar genom att dricka Coca-Cola Zero direkt ur burken på torgets uteservering med världens suraste servitris. Iakttar folk, pratar om litteratur och liv och boende. Värmen och ljuset gör gott, något milt mot huden, mot själen.

Väl hemma igen väntar ännu några timmars arbete. Jag måste pressa mig, läsa några kapitel till så jag kan vara lite ledig på torsdag. Medan jag byter tillbaka till den sönderklippta T-tröjan funderar jag över ett ord som jag läste i The Secret History tidigare, vad var det riktigt, bacchanal? Fast jag läser på engelska tänker jag på svenska. Tänker att jag ska kolla upp det nästa genomläsning, eftersom jag ändå läser allt två gånger. Inser sedan att det är essäsamlingen jag ska läsa två gånger, inte romanen.

När jag sätter mig framför datorn för att åter ta itu med essämanuset blir jag först förvirrad över att Henry inte är där.

Annonser

3 kommentarer

Under dagbok

3 svar till “Essäer, Henry, solen

 1. Jag tycker alltid det är hemskt fascinerande och ibland också irriterande att se vilken stark bild man målat upp i sitt huvud medan man läser, en bild som egentligen kan vara helt fel i enlighet med det författaren tänkt sig. Figurer jag själv reagerat på är Terry Pratchetts persongalleri, som jag nog inte tänkt mig så som de nu ser ut enligt Discworld-sidan. Inte vet jag heller om jag tänkt mig hobbitarna i J.R.R Tolkien så som de nu blev att se ut på grund av skådespelarna som gestaltar dem.

  Annars gläds jag ändå litet över att du läser Donna Tartt igen, jag känner att vi bidrar till varandras läsintresse och det ser jag alltid som positivt. Och lycka till med manuset! :)

  • Ja, vissa bilder går helt enkelt inte att ändra om! Jag kan speciellt ha det med miljöer: De dyker upp precis som de vill och formar sig enligt egen vilja. Så läser jag hur floden ”bergen höjde sig till höger” och blir arg, för bergen fanns ju helt klart på vänster sida! Inte kan jag ju flytta en hel bergskedja så där bara heller.

   Jag har nio olästa bibbaböcker, och ändå går jag tillbaka till Donna Tartt. Det var det enda hjärtat begärde i litteraturväg, och vem är jag då att neka det?

   Och tack! Manuset gick bra igår, trögare idag, men ännu tror jag att jag hinner i tid.

   • Haha! Bergskedjor brukar vara en aning svåra att flytta jo 😊

    Ibland måste man bara läsa det hjärtat vill. Läsupplevelsen de gångerna brukar vara fantastisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s