When I am good, I am very, very good, but when I am bad, I am fucking gorgeous!

För sex år sedan firade jag påsk tillsammans med min vän Jan. (Det gjorde faktiskt jag i år också. Och har gjort minst två gånger tidigare: en gång för många år sedan var vi ut och dansade, stroboljus och Swedish House Mafia och blonda hårgardiner; en annan gång lajvade vi på ett mentalsjukhus.)

För sex år sedan, påsklördagen den 7 april 2012, reste vi till Helsingfors för att se Emilie Autumn. Jag springer omkring i min lägenhet och försöker förtvivlat komma på vad allt jag behöver med mig, vad jag ska ha på mig och vem jag egentligen är.

Så här skriver jag då: ”J har roligt åt min nervositet. Klockan elva startar vi från Åbo och beger oss mot huvudstaden. GPS:en har slutat fungera, men vi lyckas ändå hitta rätt i Helsingfors. Klockan fem traskar vi iväg mot Nosturi.”

Vi har VIP-biljetter och är uppfixade till tänderna; mohawk och vit blus och rött läppstift och svart kajal och läderkorsett. I ena örat dinglar ett örhänge, vars make Emilie ska få. Jag har köpt blåbärste åt henne. Det snöar och blåser iskall aprilvind, utanför klubben står andra plague rats och vi kurar alla ihop oss för att hålla värmen. ”Dead is the new alive”, svarar Jan på en förmaning om att rökning dödar och ingen kan säga emot.

img_0878

Vi får se ett soundcheck, en övningslåt, träffa Emilie, för en liten pratstund, ett foto, en autograf. Hon får det matchande örhänget och blir ivrig när hon ser att mitt sällskap har ett likadant. Hon hänger örhänget i sin diamantglittrande hårprydnad.

”Sedan blir det dimmigt. Jag kommer inte ihåg exakt vad som hände då jag äntligen fick möta Emilie Autumn i egen hög person. ”Hello Emilie”, hinner jag säga innan hon kramar om mig. Jag ger henne min present, blåbärste och ett påskkort. Hon ger ifrån sig ett förtjust pip då hon ser kaninerna på kortet. Hon kallar mig my love, håller i min hand, kramar mig igen. Svarar ”Me too!” då jag säger att jag tror att denna påsk blir den bästa någonsin. Frågar om hon får rita på min VIP-plansch och ritar ett hjärta och skriver sitt namn och kysser planschen innan hon lämnar tillbaka den. Och kramar mig igen, säger så fina saker om och till mig, saker som jag inte kommer ihåg. Kanske ber hon mig saker, att sjunga, att marschera, att make her proud. Jag minns bara att jag svarade ja. Jag gör allt för henne.”

img_1114

Och sedan börjar showen. Vi har de bästa platserna någonsin – i mitten, allra längst fram vid säkerhetsstaketet, rakt i the cake and tea zone (vilket innebär att du får kakor och muffins slängda på dig och te sprutat över dig, vare sig du vill det eller inte – min vita blus har fortfarande tefläckar, sex år senare.) Det är musik och burleskdans och cirkus och teater och tebjudning på samma gång.

Jag kastar upp ett pärlhalsband på scenen under textraden ”If you haven’t got a dime, toss us your pearls!” Veronica Varlow uppträder med burleskdans och kysser en flicka ur publiken på scen. Blessed Contessa håller en kort andakt i sin egen religion och Captain Maggot crowdsurfar. Emilie Autumn sjunger, dansar och spelar cembalo och fiol. Jag gråter, skrattar, sjunger, skriker, stampar, marscherar, applåderar, dansar och älskar varje sekund av det. Scenen fullkomligen svämmar över av korsetter, glitter, paljetter, blommor, läkarinstrument, te, muffins och randiga strumpbyxor.

veroncia-gif

Och i slutet av showen förklarar Emilie Autumn att hon inte har några betänkligheter emot att ge oss nyckeln till The Asylum för Wayward Victorian Girls. Tvärtom. ”Welcome home!”, ropar hon och jag känner att jag är hemma.

img_1068

Annonser

8 kommentarer

Under dagbok

8 svar till “When I am good, I am very, very good, but when I am bad, I am fucking gorgeous!

 1. Vilken underbar påsk du måste ha haft också för fem år sedan 😊 jag blir så imponerad av de känslor du beskriver. Vilken intressant show med te och kakor. Helt klart måste jag kolla in detta fenomen på Youtube.

  • Tack! Det är alltid bra påsk i Jans sällskap :) Ja, kolla in och berätta vad du tycker och tror! :D Det finns videor från exakt ovanstående show om man letar på ”Emilie Autumn”, ”Nosturi” och ”7.4.2012”.

   • Jag måste säga att jag tycker fangirl-kulturen (plague rats) kring Emilie Autumn är väldigt fascinerande. Egentligen förstår jag inte riktigt hur den blivit så stor, eftersom jag inte är så insatt än. Kanske du får öppna upp frågan litet i ett inlägg? :)

    • Jag tycker själv den är fascinerande! Så många symboler (tekoppar, skedar, pärlor, klockor, korsetter, råttor, trasiga knästrumpor…) som finns där. Jag hittade nyss en intressant distinktion mellan en ”muffin” och en ”plague rat” också, på Urban Dictionary: ”Plague rat. A hardcore fan of the musician Emilie Autumn. Not to be confused with a Muffin, who is a less active fan of her music.” Tror jag är mera åt en muffin nu för tiden, i så fall – men kanske… Once a plague rat, always a plague rat!

     • Intressant. Jag är så fascinerad av hur ovetande man kan vara om ett fenomen som är så stort som plague ratsen tycks vara. Och alla symboler som du nämner. Hur sjutton lyckas man bygga upp detta? Vad är det som gör henne så speciell? Extremt fascinerande.

     • Jag tycker sen igen inte alls det är ovanligt att folk är ovetande. EA, och därmed hennes fans, hör ändå till undergroundmusik och är inget som når allmänhetens öron. Hon har gjort exakt en musikvideo och släpper all sin musik (och annan konst) på eget bolag, så det är inget som automatiskt dyker upp i radio och andra flöden. Om man inte känner en plague rat då!

      (Glömde kanske den viktigaste symbolen: ett hjärta ritat högt upp på kinden, såsom EA själv brukar ha det: https://vignette.wikia.nocookie.net/emilie-autumn/images/4/4c/TwitPic.jpg/revision/latest?cb=20130621050843)

     • Bra att jag åtminstone inte är den enda ovetande :) Men ändå tycker jag det är fascinerande hur mycket man brinner för henne. Tål helt klart att studeras! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s