Ryska posten

Jag språkgranskar ett romanmanus. Det är fest på gång, en flicka fyller tretton, och de ska leka ”Mörka rummet”.

Jag kommer att tänka på alla dessa lekar som vi hade när födelsedagskalasen nästan omärkligt övergick i födelsedagsfester, tidiga tonår; ryska posten, snurra flaskan, sanning eller konsekvens, klädpoker … Alltid på något vis på gränsen till vad man ville och var bekväm med, något som man kunde förnimma men som var strax utanför ens förståelsehorisont, pirrigt och spännande, pinsamt och skrämmande. (Och samtidigt, på samma fest där någon i en omgång av snurra flaskan skulle kyssa en annan i tio sekunder, tunga och allt (åh, långtradare hette det – jag hade glömt det ordet!), på samma fest: utomhus lekte vi kurragömma, bollen är hemma; sprang och gömde oss bakom husknutar och under verandor och landtagna, upp-och-ner-vända båtar.)

Och heteronormativt, förstås! Alltid! Det fanns liksom inget annat alternativ ens tänkbart, så hårt satt normen i (o)medvetandet. Bara ett par år senare kommer jag att vara på en annan födelsedagsfest, med endast flickor, och när vi ser på film ligger jag med huvudet i födelsedagsbarnets knä och hon stryker med ett finger över mina sockerkladdiga läppar, filmen flimrar i utkanten av medvetandet, hjärtat flimrar, inget mörker eller slumpvist snurrade flaskor som bestämmer här.

(Och ytterligare några år senare: helt andra fester, helt andra människor, och där har heteronormativiteten kastats all världens väg, mörka minuter i badrum och skrubbar med vem som helst, kysser flickor inför allas åsyn – några spelar klädpoker fastän vi alla just varit i bastun tillsammans.)

Var ni också på den sortens fester? Någonstans mellan barn och tonår, med popmusik och dans (tryckare!) och lekar? Festen i källaren och föräldrarna som lovade att hålla sig på ovanvåningen, eller tvärtom. De populäraste pojkarna med uppåtspretande hår och MicMac-jeans. Chips (sourcream&onion, alltid) och godis i stora glasskålar, halvdunkla rum och ljusslingor. Fintröjan med silverglitter, H&M-läppglans, doften av billig parfym.

Annonser

6 kommentarer

Under dagbok

6 svar till “Ryska posten

 1. Ja. Jag är dock litet äldre så känner väl mest igen den första delen av din berättelse. Heteronormativiteten ja. Alternativlösheten, det man aldrig ens tänkte på då. De populäraste pojkarna på min tid hade väl pottfrisyr och åkte så småningom Honda Monkey. H&M-läppglansen hade väl inte riktigt kommit ännu på min tid, men glitter var väl alltid rätt och de utsvängda byxorna härskade i något skede.

  • Åh, utsvängda byxor! De var nog också pop under mina tidiga tonår. Sedan kom stuprörsjeansen liksom över en natt. Glitter var alltid rätt, ja. (Glitter är ännu alltid rätt, tycker jag – en sak som inte har ändrats sedan tidigt 2000-tal!)

   • Glitter är absolut rätt. Alltid! Jag tänkte skriva ju mer glitter dess bättre, men det är kanske inte riktigt hela sanningen ändå :)

    Stuprörsjeansen är en intressant trend, i och med att den är så seg. Det har ju redan i flera år försökts förklara hur ute de är, men folk fortsätter gå med dem ändå. Jag är mer än nöjd när man får in dem i vinterstövlarna.

    • Jo, det går långsamt att slippa stuprören. Fast de verkar inte vara precis lika snortajta som under mina tonår? Jag vet inte egentligen, jag använder själv inte jeans – knappt ens byxor över huvud taget annat än mjukisbyxor hemma :D

     • Åh, det är rätt skönt egentligen att inte använda jeans :) Jag har börjat använda mera jeans sedan jag bytta jobb, i det tidigare livet var det väldigt strikt med vad man klädde sig i. Jag har bara problem att hitta strumpbyxor som alltid passar, när de är så täta reagerar vissa delar av min kropp inte på ett helt trevligt sätt alltid. Egentligen förstår jag inte varför inte strumpbyxor kan göras av bättre material, så som bomull och ylle, oftast är de ju ändå konstgjorda.

 2. toktassarna

  Date-parfymerna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s