okategoriserat

En lista om kultur

Jag hittade en liten kulturlista hos min namne Sandra Beijer. Ska vi köra? Vi kör!

Senaste filmen jag blev pepp på:
Det var när jag googlade julfilmer som jag snubblade över ”The Man Who Invented Christmas” från 2017. Den hade i princip allt jag kunde önska (jultema, magisk realism/fantasy, historisk epok) och lite till (Dan Stevens!). Jag har inte sett den än, eftersom den är så ny att den är svår för mig att få tag på, men om inte annat har jag en film att se fram emot nästa julsäsong.

Jag har för övrigt inte sett hela trailern. Stoppar sisådär vid 1:19. Min åsikt är den, att en trailer över 2 minuter är en dålig trailer. Om man inte lyckas säga det man vill ha sagt om en film inom 2 minuter har man inte gjort ett bra jobb. Dessutom känns det som om man får reda på hela historien när en trailer är två, tre minuter lång. Nä, kort och koncist, tack!

Senaste boken jag läste:
Den senaste boken jag läste ut var ”Saeculum” av Ursula Poznanski. Jag lånade den till stor del på grund av det lockande omslaget och för att den handlade om rollspelare. Som bonus var det varken en nordisk eller angloamerikansk författare, utan en österrikisk. I min läsebok fick den 3 av 5 stjärnor. Pluspoäng för lajvandet och en spännande historia, minuspoäng för att den rörde sig lite för mycket mellan genrer för att jag skulle vara helt bekväm.

Just nu läser jag diktsamlingen ”Den sjungande kratern” av Gurli Lindén. Jag läser ett tiotals dikter i sängen innan jag går och lägger mig, och jag har egentligen ingen uppfattning om vad jag har läst, för jag blir så trött av det. Men det gör inget. Dikter kan läsas så också: som sömnmedel. Att läsa ord för ord, rad för rad, långsamt, och liksom bara flyta med i dem. Inte analysera, inte tänka. Bara läsa och vara och sedan sova.

Senaste serien jag sträcksåg:
Det måste vara ”Grantchester”. Jag behövde något trevligt till middagsunderhållning och den fanns på Arenan. Engelska deckare som utspelar sig under tidigt 1900-tal är min grej. Estetisk tilltalande, lite spännande, men aldrig otäckt.

Skärmklipp 2018-01-06 21.31.19

Se nu, vackert och mysigt och lite spännande.

Senaste låten jag lyssnade på repeat:
”Den signade dag” av Kraja. Den för med sig ett lugn under tidiga morgnar och sena kvällar som jag behöver efter intensiva dagar.

Innan dess var det Marcus & Martinus med ”Light It Up”. Här går det från den ena ändan till den andra!

Senaste föreställningen jag var på:
Jag var på Stadsteaterns fenomenala uppsättning av ”Billy Elliot” i början av november. Min tanke är att ta del av den historien i så många former som möjligt. Hittills har jag sett filmen, läst romanen, sett musikalen i London och sett musikalen i Vasa. Av musikalerna blev jag till och med mer imponerad av den senare! Tror bestämt jag ska gå igen här under vårvintern.

Senaste restaurangen jag besökte och åt middag på:
I fredags var jag på Amarillo med förra årets styrelse och årets styrelse (i vilken jag är med) i Eloria. Vi fick vänta länge på maten, men i slutändan fick alla vad de skulle och det var en mycket trevlig kväll! Jag åt mot bättre vetande en stor efterrätt (vaniljglass, chokladglass och salted caramel-glass med chokladsås, krossade salta nötter och karamelliserad mjölk) efter en stor getostburgare, så sedan var jag alldeles för mätt för att sova. Men det var värt det.

Tre ställen jag vill rekommendera:
Vadå ”ställen”? Matställen? Vad har det med kultur att göra? Nä, vi skippar det och tar tre allmänna kulturella rekommendationer istället.

1. Jonna Jintons Lucia-film från 2017. Visserligen var Lucia för en månad sedan, men jag upptäckte den först här om dagen. Kanske är jag den som är den, men jag satt och storgrät genom hela videon. Så vacker var den. Ses med fördel tidigt om morgonen, i mycket dämpat ljus och med en kaffekopp i handen.

2. Muralgranskaren. Jag har ingen aning om kontext, bakgrundshistoria eller person bakom detta twitterkonto. Det gör inget. Det är roligt, det är Gammal Swänska, och det är stundvis riktigt, riktigt skarpt.

3. Nationel Poetry Writing Month. Visst, det är länge till april, men det är inte så länge till april. Jag ser redan nu fram emot en månad av att bara flyta omkring i poesi. Om man inte skriver dikter själv är april ett utmärkt tillfälle att börja skriva dikter. Och vill man inte det, men är ens en gnutta intresserad av poesi, så är det en ypperlig tid att ta del av andras dikter. NaPoWriMo – i en blogg nära dig, snarare än du anar!

4 reaktioner till “En lista om kultur

  1. Det känns som om jag levt i en lycklig ignorant bubbla ifråga om kultur när jag läser ditt inlägg. Ajaj. Hur man än försöker vidga vyerna finns det alltid glapp märker jag.

    Men – igår började vi äntligen se på andra säsongen av Downton Abbey! Vi har endast sett ett avsnitt hittills, men åh så roligt det var att se alla välkända karaktärer igen. Nu håller jag tummarna för Lady Mary, Anna och också Thomas (faktiskt)! Och änkenådens one-liners fortsätter hålla hög klass.

      1. Låter bra! Jag ser fram emot att få ta del av personernas liv och leverne. Det är ju en så varm serie på något vis, sådan där som är bra för magen så att säga.

        1. ”[E]n varm serie på något vis, sådan där som är bra för magen” – precis så är det! En riktig feel good-serie, fastän allt verkligen inte är en dans på rosor för dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s