Veckans blogglista: Böcker

”Seven Days har en lista som passar dig som sockan på foten”, skrev min mamma åt mig. Så gulligt att ha en förälder som följer med vad som händer i bloggvärlden! Och mamma hade ju rätt – det här är precis min slags lista. Let the books begin.

Böcker för mig är: en stor källa till nöje och återhämtning. Att läsa är att vila, att bli nyfiken, att resa, att drömma, att uppleva. När jag tänker ”böcker” så tänker jag alltid skönlitterärt. Faktaböcker, biografier och liknande finns knappt på kartan. Man lär sig oerhört mycket också från fiktion.

Just nu läser jag:  The Life and Death of St Kilda av Tom Steel, enligt rekommendation från min vän som för tillfället bor på St Kilda. Boken berättar om St Kilda, den lilla ögruppen mitt ute i havet, västerut om Yttre Hebriderna. St Kilda hade varit bosatt i tusentals år, fram tills våren 1930 då de sista invånarna evakuerades från ön. (Jag är så otroligt fascinerad av att det finns internet och postkontor på ön, eftersom jag kan ha såväl nät- som brevkontakt med min vän där – men det finns inget sophämtningssystem eller matbutik.)

Skärmklipp 2017-08-16 18.28.30

Den röda pilen är St Kilda. Ön är så liten att den inte ens syns på kartan, tänk det, och där bor min vän!

En perfekt läsplats är: solstolen i villaverandans hörn. Utsikten är denna:

10599369_601788786598923_5346735994619003176_n

En bok alla borde läsa: Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren. Där finns sagan och spänningen, men också lärdomar och insikter. Att läsa Ronja Rövardotter är att komma hem.

Pappersbok eller e-bok: Pappersbok, alla gånger! Gärna storpocket (lätt och enkel att läsa eller ha med på resande fot). E-bok har jag läst bara en enda gång och det var inte skoj.

En bok jag kan läsa flera gånger om: Jag hör ju till den där sortens läsare som regelbundet läser om böcker. I somras blev det Anne på Grönkulla för säkert fjärde, femte gången. Harry Potter-böckerna har också repeterats, och de två Donna Tartt-böckerna jag äger har jag läst både på engelska och svenska.

Min favoritförfattare: GÅR EJ ATT VÄLJA BARA EN. Så jag väljer på rak arm tre (av många): Astrid Lindgren, Donna Tartt, J. K. Rowling.

Det här skrivs det alltför lite böcker om: annat än kärlek.

Den bok som berört mig mest är: ”Berör” är ju väldigt starkt, och ”mest” är ju nästintill omöjligt att bestämma, men den relativt tunna diktsamlingen Crush av Richard Siken tog mig tre dagar att komma igenom, och när jag för första gången läste The Goldfinch av Donna Tartt var jag tvungen att allt emellan lägga boken åt sidan och svära högt. Vissa böcker kräver tid utöver läsningen, helt enkelt.

I höst ser jag fram emot att läsa:

20170816_181022

Nu är det ju inte höst ännu, men den här bokhögen lär väl räcka en bit in på hösten! En del Anne Tyler (en trevlig läsupplevelse i sommar och ett författarskap jag vill fortsätta undersöka), några bibbaböcker som bara ramlade över mig, en skatt från magasinet (Elin Wägner) och en oläst, köpt bok (den översta) som väntar på rätt tillfälle. Bara kvinnor, precis som jag vill ha det.

Jag har faktiskt också beställt efter pocketversionen av Emilie Autumns The Asylum for Wayward Victorian Girls. Historien har jag tagit del av i musikform, men ännu inte i romanform, så den ser jag fram emot att läsa!

Annonser

4 kommentarer

Under okategoriserat

4 svar till “Veckans blogglista: Böcker

 1. Alltså ja, det skrivs alltför lite böcker om annat än kärlek! Hela kulturspektrat är så översvämmat av (heteronormativ romantisk och sexuell) kärlek att det inte är klokt. Kanske därför som jag tycker så mycket om KAJs låtar…

 2. Som sockan på foten, det var en ny liknelse! :)

  Intressant hur du annars väljer att läsa kvinnliga författare, själv har jag blivit allt mer medveten om ifall det är en kvinna eller en man som skrivit min bok. Så lätt blir det ju så att man bara läser böcker skrivna av män, eller lyssnar på manliga artister (det senare har jag svårare med än det första ännu).

  Har du hela Anne-serien eller en del av den? Jag tänkte att det inte vore ett så dåligt mål att försöka få både hela Anne och Laura Ingalls Wilder-serierna.

  • Det var just efter att jag noterat att det så lätt blir manliga författare (och artister, håller med!) per automatik, som jag aktivt väljer kvinnliga författare numera. Inte dissar jag en författare fullständigt bara för att han är man, klart jag läser böcker av sådana också, men jag söker mig i första hand till kvinnliga författare.

   Jag äger ”Anne på Grönkulla” och ”Vår vän Anne”, det vill säga de två första böckerna i serien. De har jag läst många gånger. I somras tog jag mig faktiskt an den tredje boken, efter flera års tvekan, men njae, nä. Plötsligt blev Anne för vuxen, och detsamma med teman. Så i fortsättningen håller jag mig nog endast till de två första böckerna :)

   • Jag utgår sällan ifrån kön när jag läser en bok, men jag kan ju inte förneka att jag mer aktivt på ett undermedvetet plan börjat se till att jag också läser kvinnliga författare. De manliga/kvinnliga artisterna är som sagt svårare, men en dag i taget så kanske det också blir bättre.

    Jag kan förstå din tanke ifråga om Anne. Å andra sidan vill jag ju ändå heja på dig litet och hoppas att du i något skede läser hela serien på nytt :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s