dagbok · okategoriserat

Menslistan

Det har varit en hel del menssnack på tapeten den senaste tiden, bland annat i och med Radio X3M:s mensvecka. Mycket uppfriskande och givande, tycker jag! Sedan hittade jag den här fina listan på Menskligt och tänker att den får avsluta menssessionen (vilket ord) för den här gången.

Känslan när du fick din första mens?
Jag fick min första mens när jag hade en kompis på besök och var mest irriterad över att behöva krångla med bindor innan jag kunde springa ut och leka med henne.

Hur har du koll på din menscykel?
För tillfället använder jag p-piller, så då följer jag automatiskt med cykeln genom pillerkartorna. I andra fall markerar jag mensdagarna med små kryss i kalendern, för att ha någon slags översikt och kunna räkna ut ungefär när nästa mens kommer.

Med vem pratar du om mens?
Med mina vänner, fler och fler hela tiden. Ju äldre jag blir, desto mer och friare pratar jag också. Det är så skönt! Däremot talar jag knappt alls om mens med min familj. Jag kan för all del nämna det, men det blir liksom inte ett samtalsämne i sig.

Har du nån gång blivit överrumplad av din mens?
Visst har jag det, senast denna menscykel då jag började blöda en hel vecka för tidigt. Men det har aldrig utmynnat i svåra situationer. Mest i lite svärord och extra underkläder i tvätten.

Den pinsammaste situationen din mens har utsatt dig för?
Jag har lyckats undvika de flesta potentiellt pinsamma menssituationerna, faktiskt! Men två händelser dyker upp i minnet: Jag jobbade på ett läger, och vi ledare sov på lägergården en natt innan deltagarna anlände. När jag vaknar den första morgonen hoppar jag ner från högsängen, och i samma ögonblick känner jag att min menskopp blivit överfull under natten och nu svämmar över totalt. En stor, alldeles symmetrisk blodfläck i en vackert mörkröd nyans landar på golvet under mig, splätts. Halvhukande skyndar jag iväg mot badrummet i korridoren, hoppas på att inte lämna blodspår efter mig och att hinna städa undan innan de andra vaknar.

En annan gång satt jag på en lektion och kände att nu, nu rinner det över. Men det är bara några minuter kvar, jag kan ju inte stiga upp och gå redan nu, det vore så oartigt, jag kan ju inte gå utan att ange orsak, kan ju inte säga ”ursäkta, jag måste gå på toaletten”  med bara några minuter kvar… Så jag satt kvar och försökte med viljestyrka hålla tillbaka blodet (ledtråd: det funkar inte på det viset).

Tänk det, att jag hellre riskerade att blöda ner både kjol och stol än att vara lite oartig.

Hur ont gör din mens när det är som värst?
Låt mig säga såhär: Jag har aldrig upplevt någon större smärta än mensvärk. Då har jag brutit nyckelben och fått visdomständer utdragna. När det är som allra värst har jag så ont att jag inte klarar av vardagen. Jag kallsvettas och åkallar både Gud och Satan i desperata böner. Jag måste fara hem från lektioner eller jobb för att trycka i mig värktabletter (startdos: 600 mg ibuprofen eller 550 mg natriumnaproxen på recept). Sedan ligger jag på golvet i duschen med varmvattnet strömmande.

Det som jag tycker är fascinerande, även om jag förstås gärna skulle slippa förstahandsupplevelsen av det, är hur en episod riktigt svår mensvärk dränerar en fullständigt på energi. Resten av dagen måste jag vila. Märkbar är också lättnaden när smärtan släpper. Den är nästan berusande.

Vad tycker du om din mens?
En bra menscykel kan jag vara rätt neutral inställd till min mens. Den är nu där, det är lite krångligt och kroppen känns lite mer påtaglig än annars, men tack vare menskoppen kan jag till och med glömma bort att jag har mens.

Men helst skulle jag slippa hela skiten fullständigt och för evigt.

Ditt bästa mensminne?
Jag har tyvärr väldigt få bra mensminnen. De mesta är förknippade med smärta och obekvämhet. Bättre mensminnen är minnen från de diskussioner jag har haft om mens – när folk vågar öppna sig och dela historier och erfarenheter. Vilt främmande människor som gillar varandras kommentarer på min Facebooksida om hur man måste bete sig efter duschen när man har mens för att inte bloda ner både handduk och badrumsgolv, hur torkat blod ser ut som paprikapulver på toalettpappret och i vilken position man måste sova för att inte blöda ner sängen. Delade mensminnen är bra mensminnen.

Och avslutningsvis, en bild jag hittade på Facebook (tyvärr har jag inte tillgång till originalkällan). Jag skrattade högt, för den är så sann på så många vis:

mens

En reaktion till “Menslistan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s