Ingefära

Låt mig tala om ingefära.

IMG_3783

Jag fick kanderad ingefära i julklapp. Stora, ojämna, mörkt gyllene bitar med socker på. Lägg en bit på tungan och känn sockret sakta smälta, för att sedan låta kryddan bränna till längst bak på tungan. Det hettar till, går upp i näsan, bedövar munnen en lång stund framöver.

Den enda gången jag brukar äta ingefära är på medeltida lajv, så för mig är smaken av ingefära inte bara smaken av ingefära.

Det är också smaken av mjöd. Det är den stickande doften av tjära och rök. Det är rörelsemönstret av att ha ett svärd i bältet, en mantel över axlarna. Det är det dova trampet av lappstövlar på skogsstig. Det är lukten av vått ylle och att stryka pannluggen bakåt för att inte ha den hängande i ögonen hela tiden. Det är ljudet av sprakande ved och värmen från brasan. Det är tyngden av fyra lager filtar för att inte frysa under natten. Det är viskande hemligheter och höga skratt och lågmälda sånger runt lägerelden. Det är skit under naglarna och blåbärsfläckar på kjolfållen och den befriande känslan av att inte bry sig om det.

Den skarpa smaken av ingefära är också den ljuvliga smaken av självvald frihet och av att berätta en helt ny historia.

Berätta. Vad smakar och doftar du på, som är så mycket mera än vad det verkar? Har du ett te som tar dig till en annan plats, en maträtt som tar dig till en annan tid, en krydda som tar dig till ett annat liv?

Jag kunde berätta om Earl Grey-te med rosor, som är en direktbiljett till aprildagar i England, eller om doften av kryddig hårolja som blev början på en vidunderlig sommar. Men det finns tid för det en annan gång. Nu vill jag höra om dina smaker, dina dofter och dina äventyr och berättelser. Jag kan bjuda på lite kanderad ingefära under tiden du berättar.

Annonser

2 kommentarer

Filed under dagbok

2 responses to “Ingefära

  1. Åh, sommar- och solvarm häst är magiskt. En häst som stått så länge i solen så den doftar av det och du kan luta dig mot hästens varma kropp och bara andas och njuta av livet medan den fortsätter äta. Bensin som används till aktersnurror doftar också så gott. Då vet man också att det är sommar, man har sommarlov eller semester och livet går i ett långsammare tempo. Doften efter att det just regnat i skogen är också magisk, när hela skogen vaknar till liv igen. Åh, det finns så många dofter man kunde räkna upp. Men det bästa är väl att en doftupplevelse är något gratis och något man kanske därför inte tar för givet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s